ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΑΘΗΝΑ
Μικροί & Μεγάλοι Ερευνητές / Ερευνήτριες
Το PICO σας προσκαλεί να πάρετε μέρος σε ένα ταξίδι στα μυστικά του σύμπαντος..
ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Αθήνα.
Οι εγκαταστάσεις θα είναι ανοιχτές από τις 17:00 εώς τις 23:00, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γνώση και δημιουργικότητα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το ταξίδι ξεκινάει γνωρίζοντας τον κόσμο της φυσικής στην Ελληνογερμανική Αγωγή!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗ
Το Αστεροσκοπείο μας ανοίγει το θόλο του και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι παρατήρησης του φθινοπωρινού ουρανού. Ξεκινάμε από τις 17.00 με παρατήρηση του Ήλιου μέσα από ηλιακά τηλεσκόπια και μόλις νυχτώσει την σκυτάλη παίρνει η παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου αλλά και άλλων συναρπαστικών αντικειμένων του φθινοπωρινού ουρανού όπως το οπτικό διπλό σύστημα Albireo και ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας.
Ελάτε να επισκεφθείτε το φορητό ψηφιακό πλανητάριο «Planetarium on the Go» που θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας και εξερευνήστε μαζί μας τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από πλήθος καθηλωτικών προβολών.
Ελάτε να μάθουμε μαζί για το νετρίνο, το πιο μυστηριώδες και φευγαλέο στοιχειώδες σωμάτιο της ύλης και πως αξιοποιούμε το μοναδικό χάρισμα να μεταφέρει την πληροφορία του σημείου δημιουργίας του, αναλλοίωτη, σε τεράστιες αποστάσεις για να κάνουμε Αστρονομία Νετρίνο και να εξερευνήσουμε τα πιο βίαια κοσμικά περιβάλλοντα στο σύμπαν και να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως η προέλευση και τους μηχανισμούς επιτάχυνσης των εξαιρετικά υψηλών ενεργειών κοσμικών ακτίνων. Μαζί θα εξερευνήσουμε τα τηλεσκόπια νετρίνο, πειραματικές διατάξεις όγκου ενός κυβικού χιλιομέτρου που ποντίζονται στα βάθη της θάλασσας και του πάγου για να ανιχνεύσουν το φευγαλέο αυτό κοσμικό σωματίδιο.
Υπάρχουν άραγε τρόποι να «αφουγκραστούμε» το βίαιο και σκοτεινό Σύμπαν; Μπορούμε να μάθουμε τι συμβαίνει όταν δύο μαύρες τρύπες, τα πιο εξωτικά Κοσμικά αντικείμενα, συγκρουστούν με ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός; Μαζί θα εξερευνήσουμε τι είναι τα βαρυτικά κύματα και πως ταξιδεύουν στο σύμπαν, θα ανακαλύψουμε τις τεχνικές ανίχνευσής τους, θα εξερευνήσουμε το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων Virgo στην Πίζα της Ιταλίας και θα μάθουμε πως μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε τους επιστήμονες στο κυνήγι αυτών των αμυδρών κοσμικών ψιθύρων.
Ελάτε να μάθoυμε για το Voyeger, τον μοναδικό ταξιδιώτη του Διαστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2024 το Voyager 1 απέχει από τη Γη περίπου 24,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 163 AU όντας το πιο απομακρυσμένο από τη Γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής. Η ταχύτητά του είναι περίπου 3,6 AU (ισοδυναμεί με 600 εκατομ. χλμ.) τον χρόνο εν συγκρίσει με τον Ήλιο. Δηλαδή σε σχέση με τον Ήλιο η ταχύτητά του είναι περίπου 17 χλμ. το δευτερόλεπτο. Όπως και το δίδυμό του (Voyager 2), το Voyager 1 μεταφέρει έναν χρυσό δίσκο με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που, ίσως συναντήσει. Ο δίσκος περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη.
Πώς θα προστατεύσουμε τη Γη από όσα βρίσκονται στο διάστημα και μπορεί να βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με αυτήν; Πόσοι τόνοι υλικού πέφτουν στην επιφάνεια της κάθε μέρα; Ελάτε να απαντήσετε αυτά τα ερωτήματα, να εξερευνήσετε τις επιπτώσεις που έχει μία σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη και πώς σχολεία μπορούν να μετατραπούν σε σταθμούς παρακολούθησης μετέωρων. https://projectstand.eu/
Πώς σχεδιάζουμε ένα διαστημικό όχημα για την εξερεύνηση της επιφάνειας ενός πλανήτη; Τι σημαίνει παντός εδάφους; Γιατί το όχημα της αποστολής Exomars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ονομάζεται Rosalind; Υπό την καθοδήγηση του Δρ. Γεώργιου Μαυρομανωλάκη μαθαίνουμε τις απαντήσεις σε αυτά ή σε άλλα ερωτήματα σχετικά με τα οχήματα παντός εδάφους (rover) για πρόσφατες ή μελλοντικές διαστημικές αποστολές, περιεργαζόμαστε μοντέλα που προσομοιάζουν τα rover Curiosity, Perseverance, Rosalind, και δοκιμάζουμε τις δυνατότητες κίνησης τους.
Ελάτε να εξερευνήσετε μαζί μας τις μοναδικές ιστορίες κατάκτησης του Κόκκινου Πλανήτη, όπως σχεδιάστηκαν από τους μαθητές του σχολείου! Οι μαθητές σχεδίασαν τις αποστολές, δημιούργησαν εικονικές αποικίες και τις παρουσιάζουν στο κοινό μέσα από εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας! Οι μαθητές μας θα σας ξεναγήσουν στον μυστηριώδη πλανήτη Άρη και θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά της επιβίωσης των αστροναυτών στον κόκκινο πλανήτη!
Γιατί είναι σημαντικές οι αποστολές που πραγματοποιούν οι αναλογικοί αστροναύτες; Πώς μπορούν οι μαθητές να γίνουν αναλογικοί αστροναύτες και να πραγματοποιήσουν τα δικά τους πειράματα και να σχεδιάσουν τη δική τους αποστολή; Ελάτε να ανακαλύψετε αυτά και πολλά άλλα. Εκτοξεύστε το δικό σας εικονικό διαστημόπλοιο με προορισμό τον Άρη και δείτε μία πραγματική στολή που έχει χρησιμοποιηθεί από το Austian Space Forum (OeWF - Österreichisches Weltraum Forum) στο πλαίσιο μίας αναλογικής αποστολής.
Οι δορυφορικές εικόνες είναι τα μάτια μας στον ουρανό, δίνοντας μας την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά στον πλανήτη μας. Μία τέτοια αλλαγή είναι το φαινόμενο της αστικοποίησης. Μαζί θα ανακαλύψουμε πόσο άλλαξε το Ντουμπάι, η Αθήνα, το Κάιρο και η Γκουαγκτζόου από το 1984 έως σήμερα, χρησιμοποιώντας τα μάτια μας στον ουρανό.
Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί και να μάθουμε για τους Δορυφόρους χαμηλής τροχιάς και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στον πολίτη, για πλήθος δορυφορικών εφαρμογών και θα δουμε σε πλήρη λειτουργία το σύστημα Starlink.
Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούμε υπό την καθοδήγηση του Δρ. Γεώργιου Μαυρομανωλάκη στα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, να θαυμάσουμε την πολυπλοκότητα της κατασκευής του, και να περιεργαστούμε ένα αντίγραφο του μηχανισμού που λειτουργεί όπως και ο πραγματικός πριν από χιλιάδες χρόνια. Μαθαίνουμε επίσης πώς ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων μπορεί να αποτελεί το κεντρικό στοιχείο για μία διαθεματική εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία περιλαμβάνει Μαθηματικά, Φυσική, Αστρονομία, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Πληροφορική, Μηχανική, Τεχνολογία.
Ελάτε να μάθουμε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) φέρνει τη δυναμική αξιολόγηση των μαθητών και τη διαφοροποιημένη διδασκαλία στην τάξη, επιτρέποντας στους μαθητές να ακολουθούν προσωπικά μονοπάτια μάθησης. Ένας ψηφιακός συζητητής ΤΝ θα παρακολουθεί τις επιδόσεις τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν όταν χρειάζεται.
Ελάτε να δειτε απο κοντά το ελαφρύτερο στερεό του κόσμου (αποτελούμενο κατά 99.8% από αέρα) και να γνωρίσετε την επιστήμη που κρύβεται πίσω απο την ανακάλυψη νέων υλικών με εφαρμογές στο διάστημα. http://amaseproject.eu
Μάθετε για τη φωτορύπανση, δείτε δορυφορικές εικόνες της Γης από το διαστημικό σταθμό, και ενημερωθείτε μέσω μίας απλής ψηφιακής εφαρμογής για το πως μπορεί κανείς να περιορίσει τις βλαβερές της συνέπειες. http://clicpolit.eu