ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟ

Μικροί & Μεγάλοι Ερευνητές / Ερευνήτριες

Το PICO σας προσκαλεί να πάρετε μέρος σε ένα ταξίδι γεμάτο ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο.
Το κέντρο θα είναι ανοιχτό από τις 14:00, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γνώση και δημιουργικότητα.

20:00 - 21:00 Κεντρική ομιλία για το ευρύ κοινό

Θέμα: «Τα θεμέλια της Σύγχρονης Κοσμολογίας»

Ομιλητής: Καθ. Ε. Πλειώνης, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

16:00 - 19:30 Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

 

Ιστορίες της Σελήνης

16:00 – 17:00 | Ηλικίες: 5 – 7 ετών | Αθηνά Δούκα, Δρ Λ. Κουτουλίδης, Δρ Β. Κολοκοτρώνης

«Κάθε βράδυ μία ιστορία γράφεται στον ουρανό, φτάνουν μόνο δύο μάτια να κοιτάξουν ψηλά». Ένα όμορφο διαδραστικό παιχνίδι, μέσω του οποίου οι μικροί μας επισκέπτες κατανοούν το φυσικό μας δορυφόρο, την Σελήνη.

Απαραίτητη η προκράτηση

 

Ζωγραφίζοντας το διάστημα

16:00 – 19:00 | Ηλικίες: 4 – 12 ετών | A. Τσιλιμίδου – Αστροφυσικός

Οι «μικροί εξερευνητές του διαστήματος» καλούνται να επιστρατεύσουν τις γνώσεις και τη φαντασία τους και να ζωγραφίσουν το ηλιακό μας σύστημα, αστέρια και αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού, μακρινά ουράνια αντικείμενα, γαλαξίες, αστροναύτες, διαστημικές αποστολές και ότι ακόμα τους γοητεύει στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Πως μετράμε τον άνεμο από το διάστημα;

17:00 – 19:30 | Ηλικίες: 6 – 12 ετών | Ομάδα ReACT, Εργαστήριο LACAE ΕΚΠΑ

Πειράματα και quiz games για παιδιά δημοτικού σχετικά με τη φυσική της ατμόσφαιρας.

Απαραίτητη η προκράτηση.

Δράσεις & Παρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους

17:00 - 23:00 Δράσεις & Παρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους

Παρουσίαση εκπαιδευτικού Σεισμογράφου

Υπεύθυνος: Κ. Μπούκουρας, MSc – Προγραμματιστής

Θα παρακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο την καταγραφή ενός σεισμογράφου που θα βρίσκεται εγκατεστημένος στον χώρο της έκθεσης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να προκαλούν θόρυβο που θα καταγράφεται και φαίνεται σε οθόνη. Η αλληλεπίδραση αυτή θα βοηθήσει στην κατανόηση του σεισμικού φαινομένου.

Επιπλέον, θα μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την σεισμικότητα στην χώρα μας από το δίκτυο των σεισμογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Δημιούργησε ένα τσουνάμι!

Υπεύθυνοι: Ε. Δασκαλάκη, Δρ Μ. Χαραλαμπάκης, Δρ Ν. Καλλιγέρης, Μ. Αθανασοπούλου (Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι)

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι θα παρουσιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτύξει για την ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο από τσουνάμι. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα αποτελείται από: δεξαμενή προσομοίωσης τσουνάμι, διαδραστικό κουίζ, ενημερωτικά βίντεο και έντυπο πληροφοριακό υλικό.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τσουνάμι, ένα επικίνδυνο, αλλά όχι τόσο διαδεδομένο και συχνό φυσικό φαινόμενο και για τις δράσεις του ΕΚΠΤ προς την κατεύθυνση της μείωσης των πιθανών επιπτώσεων του.

Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους τσουνάμι, μέσω της δεξαμενής προσομοίωσης που έχει κατασκευαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

16:00 – 18:30 Ηλιακή παρατήρηση

Υπεύθυνος: Μ. Αποστολάκης – Φυσικός & Ερασιτέχνης αστρονόμος

Μέσω ηλιακού τηλεσκοπίου θα παρατηρήσουμε το δικό μας άστρο… τον Ήλιο. Από τον λόφο της Πνύκας, εξωτερικά του τηλεσκοπίου Δωρίδη, θα παρατηρήσουμε τις γιγάντιες ηλιακές κηλίδες και τα έντονα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην ηλιακή ατμόσφαιρα, στην εκρηκτική αυτή περίοδο που διανύει το άστρο μας.

Ιονόσφαιρα της Γης: Το παράθυρο στο διάστημα

Υπεύθυνοι: Α. Θανάσου, Δρ Α. Μπελεχάκη

Με την παρουσίαση videos και ηλεκτρονικών comic books θα μιλήσουμε για την Ιονόσφαιρα και το Σέλας. Τι είναι η ιονόσφαιρα; Πώς το ανώτερο αυτό τμήμα της ατμόσφαιρας της Γης αλληλεπιδρά με τη Γη και με το διάστημα;

Πώς τα νέφη ηλεκτρονίων που συσσωρεύονται στην Ιονόσφαιρα επιτρέπουν τη γρήγορη διάδοση ραδιοκυμάτων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και πέρα από τον ορίζοντα; Πώς οι ιονοσφαιρικές καταιγίδες που οφείλονται σε διαταραχές του διαστημικού καιρού προκαλούν δυναμικές επιπτώσεις στη Γη αλλά και φαντασμαγορικά φαινόμενα όπως το Πολικό Σέλας;

Θα μιλήσουμε για την λειτουργία τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και συστημάτων πλοήγησης και πώς επηρεάζονται από διαταραχές στην ιονόσφαιρα. Θα εξετάσουμε την έγκαιρη πρόγνωση και παρακολούθηση της κατάστασης της ιονόσφαιρας ως μια κρίσιμη υπηρεσία για την προστασία του πολίτη και των κρίσιμων υποδομών.

Η επιστημονική ομάδα ReACT παρουσιάζει:

  • Τον σταθμό τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας στο κλιματικό παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα
    (θέση του σταθμού, όργανα μέτρησης, κλιματολογία των αιωρούμενων σωματιδίων και των νεφών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου).
  • Την διαστημική αποστολή EarthCARE της ESA
    Την μεγαλύτερη αποστολή για την παρατήρηση της Γης μέχρι σήμερα και την συμβολή του επίγειου συστήματος αναφοράς “eVe” lidar στην αποστολή.
  • Μετρήσεις ακτινοβολίας
    Παρουσίαση οργάνων πυρανομέτρου & πυρηλιομέτρου.

19:30 Πείραμα ραδιοβόλισης

Τοποθεσία: Αυλή του Αστεροσκοπείου

Ένα ατμοσφαιρικό μπαλόνι γεμάτο με ήλιο και εξοπλισμένο με ευαίσθητους αισθητήρες θα απογειωθεί στην αυλή του Αστεροσκοπείου. Ακολουθώντας τα βήματα των επιστημόνων θα μετρήσουμε μέσω της ραδιοβόλισης τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους όπως τη θερμοκρασία, υγρασία, πίεση του αέρα καθώς και την ένταση και διεύθυνση του ανέμου, με σκοπό την κατανόηση της σύστασης της ατμόσφαιρας και κατ’ επέκταση την πρόγνωση του καιρού.

Υπεύθυνοι: Ομάδα ReACT

Ξεναγήσεις & Αστροπαρατήρηση

21:00 - 23:00 Ξεναγήσεις & Αστροπαρατήρηση

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Τοποθεσία: Μουσείο Γεωαστροφυσικής, Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το μουσείο Γεωαστροφυσικής του Αστεροσκοπείου θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Εκεί θα περιηγηθούμε στα ιστορικά επιστημονικά όργανα των προηγούμενων αιώνων και το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων υπό την καθοδήγηση της Δρ Φιόρης–Αναστασίας Μεταλληνού και της ομάδας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.

Υπεύθυνοι: Δρ Φιόρη–Αναστασία Μεταλληνού & Ομάδα Κέντρου Επισκεπτών Θησείου

Παρατήρηση του ουρανού με φορητά τηλεσκόπια

Τοποθεσία: Εξωτερικός χώρος του τηλεσκοπίου Δωρίδη, Λόφος Πνύκας

Παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου και διπλών αστέρων θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, με φορητά τηλεσκόπια και την καθοδήγηση μελών της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι».

Υπεύθυνοι: Μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι»

Παρατήρηση του ουρανού με το τηλεσκόπιο Δωρίδη

Τοποθεσία: Τηλεσκόπιο Δωρίδη, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα είναι διαθέσιμο για παρατήρηση του ουρανού από το κοινό, υπό την καθοδήγηση του αστροφυσικού Δρ Αχιλλέα Στράντζαλη.

Υπεύθυνος: Δρ Αχιλλέας Στράντζαλης, Αστροφυσικός

Scroll to Top
Skip to content